Monday, October 17, 2011

** Dia Untukku **

Assalamualaikum.. 

Ingin saya berkongsi sedikit kata-kata motivasi untuk diri ini dan juga kawan-kawan semua..Petikan ini saya dapat dari post salah sorang kawan di FB

    " Tetapi, jika kita bersabar dan menerima ketentuan Tuhan, seorang lelaki yang baik akan didatangkan kepada kita juga. Lelaki yang baik itu tidak turun dari langit. Lelaki yang baik itu juga tidak semestinya datang dengan kepala berketayap, janggut selambak atau harta membuak-buak. Tetapi lelaki yang baik, jika Tuhan mahukan dia menemani kita sepanjang hayat, membimbing kelakuan kita, menjaga kemurnian kalbu bersama-sama, mendidik, membuka jalan agar kita dapat memperdalam selok belok agama yang barangkali selama ini hanya menjadi pakaian dan lencana, dan memberikan kita zuriat yang halal lagi dirahmatiNya. Dia akan datang apabila tiba masanya. Lambat atau cepat.

Tulang rusuk Adam yang hilang, biarlah dia yang mencarinya sendiri. Hawa pula, tunggulah dan bersabarlah, tak perlulah kamu yang mencari Adam. Kerana kamu tetap tulang rusuknya yang hilang, dia akan datang mencarimu dan mengambilmu suatu hari nanti. Apa yang boleh kamu usahakan Hawa ialah berdoa agar Adam yang datang itu adalah Adam yang beragama, beramal dengan agamanya dan punya akhlak yang baik. Dengan kata lain dapat membimbing kamu ke jalan yang lurus untuk ke syurga... "



Tuesday, September 6, 2011

** Aku terima Nikahnya **

Assalamualaikum..

Sekadar ingin berkongsi entry ini yang aku dapat dari post kawan di Facebook tengahari tadi..sangat menarik.. Sila ambil perhatian semua... (^_^)


"Aku terima nikahnya si dia binti ayah si dia dgn mas kahwin RM..."
Bunyi mcm sng?

Nah ni makna sbnrnya..
*
*
*

Aku tanggung dosa-dosa si dia dr ibubapanya,apa saja dosa yang si dia buat,dari dedah auratnya sehingga tinggal solatnya,aku tanggung & bukan lagi ibubapa si dia..Dan aku tanggung semua dosa bakal anak-anak ku,jika gagal maka aku fasik,dayus & aku rela masuk neraka & malaikat Zabaniyah melibas badanku sehingga pecah..


Notakaki : Mari lah sama-sama kita renungkan bertapa beratnye tanggung jawab yang akan di pikul oleh Bakal Suami...

Saturday, September 3, 2011

** Hayati.. Renungkan dan Fikirlah **

Assalamualaikum semua..

Zaman sekarang ni penuh dengan pancaroba dan dugaan syaitan yang mengoda anak muda. Jika kita mudah lupa padaNya,maka kita akan terus hanyut di bawa arus dunia..Di sini ingin saya kongsi bersama kaum wanita sekalian...juga untuk peringatan diri sendiri..bagaimana kadang-kadang kita bisa terleka dengan mainan syaitan..

Assalamualaikum..Moga kalian semua sentiasa di bawah naungan rahmat dan magfirahNya. Penulisan ini menunjukkan bahawa dengan hanya SMS kedua pihak boleh terjebak ke kancah penzinaan jika tidak mempunyai Iman yang kuat. SMS ini memang sengaja ditulis dengan penulisan seorang lelaki. Ceritanya memperlihatkan bagaimana seorang muslimat di'rosak' dengan mudah hanya dengan kata-kata manis! Wahai sahabat-sahabatku... Moga Allah pelihara kita daripada semua ini...

**********************************************************

1. salam. Blh sy kenal awk? Sy tertarik dgn prwatakan sopan awk. Dah lama sy prhatikn awk. Awk dak baik n sy trtarik la dgn tudung labuh awk. Sy harap kite bleh brkenalan.. ukhuwah fillah org kate..sy x terer sgt arab ni…

2. Trima kasih krn mnerima sy. Sy akan try sedaya upaya sy mnjaga awk dan mgikut syariat. Sy tau sy bukan baik sgt, tp demi Allah, sy cuba buat yg trbaik utk awk…

3. Ingat tau, jaga aurat leklok..jgn bagi org lain nmpk..kuar ngan kwn2 tau.. jgn sorg2..blk contact sy ek..sy doakan awk selalu..

4. awak,nape x contact sy. Sy risau awk kuar lama2..ye..mmg sy xde hak pun..sy tau sy percaye awk, tp sy x tau la nk kate cmne. Kite slalu nmpk dari jauh je ek.Tp sy rasa awk mcm dkt je ngan sy. Mgkn ni org kate cinta kot, wak..awk cinta sy x? xnk bgtau.. tp sy tau awk cinta sy..awk da malu nk jln tmpt sy lepak sbb malukan?..kih3. .tq.. i love u too..

5. Wak,selain family, Allah dan rasulnyer.. awk sayang sape ek? Sape saya dlm hati awk?

6. Wak wak..dr kawan kite just pggl sy awk je..mcm x special plk diri sy utk awk. sy tringin gak nk jd cm room8 sy ni. Pggl syg.. bole ke? Awk pggl sy bi ek? Rasa mcm baby sket. X salah kan.. just panggilan je..thanks syg.. love u... ..

7. Yang. kekdang bi tgk syg ni mcm x prcaya bi je. Yela, bi just tanya syg pkai apa je kan .. tq ek gtau, mkin dalam pulak rindu kat syg ni... .hihihi..

8. Yang bi nak syg tau, sayanglah segalanya utk bi, syg la pmberi semangat utk bi... yang... ..bi harap bi ngan syg xde rahsia lagi ek.. jgn risau..inikan membuktikan bi caring.. so jgn risau..k..yeye. . bi janji kan jaga rahsia kite..just msg je kan..love u..papai.. mmuahh!

9. Syg..da lama kite msg, leh kite jumpe x? ye..ayang bwk la kawan2 k..tq yunk! i love u.... ..

10. Tq pggl bi ngan pgglan abg.. abg tggu lame da..abg tau..kite x leh pakse dlm hubungan..la iqra hafiddin..hehe. . sikit sikit je..kih3..

11. Hi syg, watpe 2? Nk ckp sket.. nape syg bwk satu battalion nak jumpa abg?... syg x caye kat abg eh.. huhu..

12. Syg..kite jumpe k?..abg suka syg pakai tudung yg abg beli tu..cam wardina lak..bkn syg x cntk.. just nmpk mkn cntk la..nipis sikit je.. nnt jumpa nnt syg bwk sorg dah la k..

13. Syg..abg sory ngan apa jd td.. abg trsentuh jari syg td.. Tol gak ckp syg eh, trsentuh xpe..TER.. hehe..makin tebal la pulak cinta abg kat syg..

14. Thanks jumpa td, syg cntk la.. Ololo..abg romantik sket pun salah ke? Ske abg romantik ek? Hehe.. Eh, td jumpa abg da berani tenung abg ek..hoho.. tgk td kwn syg cam ske kat kwn abg je.. senang la kita jumpa pasni.. tgk..Allah memberkati hubungan kite.. syg solat dah ke? Doakan abg skali ek..miss u..

15. syg..just nk tanya.. syg cinta bg berapa percent? Apa tandanya eh? 50% je... huhu..yang. . just nk tanya..rambut syg panjang x? just thinking of u at the moment…

16. Td terbeli tudung pendek.. yg abg bg kat syg tu.. syg..bg la gmbr syg special untuk abg yg pakai tudung td 2.. Cntk nye syg..gambar ni nak wat wallpaper hp ngan kompter abg la..

17. Yang.. syg cintakan abg berapa percent? Sepenuh hati Thanks syg..love u too.. abg janji, abg akan jaga syg baik2 dan xkan tinggalkan syg...

18. Syg..da lame kita couple kan.. xkan abg pegang tgn pun nak marah.. Syg kan milik abg.. Thank 4 being understanding. .

19. Syg kata Syg cintakan abg sepenuh hati.. kalu gitu..apa buktinya Syg cintakan abg..?

SELEPAS ITU BARU BERMULA ZINA YANG SEBENAR...

****************************************************************

20. huh!... syg mengndung? tahu kat ne... cube check balik dgn doktor... xkan sekali buat dah mengandung, check balik k..

21. huh! btol la syg mengndung ni?? syg, utk kebaikan kita berdua, lebih baik syg gugurkan kandungan tu.. gugurkan k..

22. Nape plak xnak? xberdosa la klu bunuh benda yang masing xbernyawa.....gugurkan jelah!!! jgn buat masalah bleh x!!

23. xsakitlah!!! nape manje sangat ni! xkan bnda mudah cam tu pun xbleh buat..

24. sori syg, abg xbleh temankan syg ke klinik tu, abg malu klu terserempak dgn family or member, malu la abg klu diorg nmpak abg bwk syg dgn perut syg yg besar tu..

25. Ape!! RM 5,000?? kau yg mengandung... kau cari sendiri la duit nak gugurkan anak tu.. bukan masalah aku.. lantak kau la... bukan masalah aku jgak keluarga kau pulau kau.. kau tu yg bodoh!! kau ingat kau tu cantik sgt?? aku dah xingin kat kau!! pergi mmpos!

26. jgn kol n msg lg bleh x?!.. aku sbuk.. xde masa nk layan kau!...

27.(terputus hubungan)

- wanita itu mati akibat kegagalan proses penguguran..

- si lelaki mencari mangsa baru..

- dan kejadian terus berulang..

semoga dengan membaca petikan tersebut kita dapat menguatkan lagi keimanan kita supaya tidak mudah unutk kita tercebak dan lalai dengan kata-kata manis pujuk rayu dari seorang lelaki.

p/s : semoga Allah pelihara kita dari semua ini..

Kerna Hati Bicara

Karena Hati Bicara ~ Oki Setiana Dewi & Andy Arsyil ~


Mengharungi samudera mahligai nan suci
Penuh gelombang silih berganti
Semua adalah ujian penguat cinta
Bila hati bicara


Kekadang tak perlu terucap kata kata
Untuk selami dalamnya hatimu
Susah senangmu jadi bahgian hidupku
Karena hati bicara


Kata menjelmakanmu kisah berjutakan cerita
Hadirmu dihidupku memberikan berjuta makna
Karunia Illahi mempersatukan dua hati
Kurasa yang kau rasa karena hati bicara


Kekadang tak perlu terucap kata kata
Untuk selami dalamnya hatimu
Susah senangmu jadi bahgian hidupku
Karena hati bicara


Kata menjelmakanmu kisah berjutakan cerita
Hadirmu di hidupku memberikan berjuta makna
Karunia Illahi mempersatukan dua hati
Kurasa yang kau rasa karena hati bicara


p/s: best lirik ni..dalam maksud die..

** Mood Raya **

Assalamualaikum semua

Masih bermood raya kan...jap2 nak kira...dah raya ke 5 kita hari ni..adoihai..kejap betol masa berlalu...esok lusa dah nak start kerja balik...haishh..nasib la aku tak terkejar-kejar nak balik kg kan..sebab memang dah duk kat kg..ahakkss..ni kelebihan...tak perlu nak bersesak dengan kereta yang banyak atas highway..tapi next year tak tau la kan...ahakkss...tapi nak gak aku rase suasana balik kg..dah lama wei tak rase since pindah dari Perak dulu...de la dah 11 tahun..fiuuhh..lagi cepat masa berlalu..aku still rase cam budak-budak tunggu result SPM...

so story Malam raya...kite org celebrate birthday Najwa yang ke 4..Masak memasak aku dah start ari ahad tu sebab tak mau la nanti sibuk-sibuk kat dapor tak sempat nak layan budak-budak main mercun..ahakss..mercun pop2 je pn..tak ader yang ganas2 punya..sayang nyawa kan...

~ MALAM RAYA ~


Kakak Najwa...hehe...


Ade orang yang menumpang kasih excited celebrate birtday sampai nak join tiup lilin..hahaa...Thaqif ur birtday this month k..sabar2...

*
*
*
*
*
*
*
PAGI RAYA
*
*
~ 1 SYAWAL ~

*
*
*
*
*
*
*
*
JENG JENG JENGGGGG.....

ade plak yang kena tahan wad subuh-subuh.... akibat dari lelah...


Pagi tu time kul 8 lebih orang tak solat Aidilfitri lagi..Along call mama jawab...kata Thaqif masuk wad sebab asma teruk..before ni kalau die penat just bawak g emergency room bagi sedut2 oksigen bleh balik..tapi sebab before 1 along aku kemas umah habuk2 n thaqif pun loncat-loncat keriangan makan kek coklat n eskrem..makan teruk la lelah die.. Doktor nasihatkan stay la die beraya kat wad...hohoo..aku n mama terus siap-siap gi Hospital Kepala Batas...sunyi jer..lengang jalan raya..sebab orang semua dah get ready kat masjid nk solat...
Baba kebetulan dah kluar pas subuh g ziarah kubur terus gi hospital gak..jumpa kat sana..tak sempat nak pakai baju raya...
Picture famly pon tak sempat nak ambil sebab thaqif stay hospital sampai raya ke3...bang cik n famly dah balik tepeng umah kak lin....huhu...
tak aper la..Dugaan Allah...Thaqif sihat..Alhamdulillah...

kesian Thaqif...Even masuk wad pun die la pesakit yang paling cergas antara pesakit yang ade... pssttt...yang lain semua baby2 cute miute aloh2...kaki tecit2 baru lahir (^__^)

NotaKaki : Gambar hidangan tuk raya semua tak sempat nak amik...adehh... (-_-)
Menu >> Rendang ayam, rendang daging,Lontong, Nasi impit, ketupat palas, n Laksa Johor...

Monday, August 29, 2011

** SELAMAT HARI RAYA **

Assalamualaikum

SELAMAT HARI RAYA Awatief ucapkan kepada semua rakan-rakan sekalian...

Maaf Zahir & Batin


Ps: Selamat pulang ke Kg kawan-kawan..berhati-hati sewaktu memandu..ingat pada orang tersayang... (^____^)

Thursday, August 11, 2011

** Selamat Berpuasa **

Assalamualaikum...

SELAMAT BERPUASA UNTUK SEMUA UMAT ISLAM DI SELURUH DUNIA...


tup tap dah 11 hari umat islam di Malaysia berpuasa... Sekejap sungguh masa itu berlalu...tinggal baki lebih kurang 18 hari kita akan berpuasa..

"yaAllah berilah aku kesempatan untuk menambah pahala ganjaran di bulan Ramadhan ini yaAllah..."

Wednesday, July 27, 2011

** Rezeki Allah **

Assalamualaikum..

Alhamdulillah... Next year aku akan dapat anak sedara lagi...Yeaaa.... Rezeki dari Allah siapa lah kita untuk persoalkan... Bulan 1 aritu, kak ipar aku keguguran untuk 2nd baby.. memang frust sebab Najwa pun dah 4 tahun ujung bulan 8 ni...so memang bang cik n kak lin mengharap tuk anak kedua.. last week bang cik msg aku bagitau.. Najwa akan dapat adik...

Alhamdulillah..semoga Kak lin and baby yang di kandung sihat hendaknya.. Amin

P/s : Congrats jugak tuk Acue n Lie bakal menjadi mummy n daddy.. =)

Tuesday, July 26, 2011

Zivilia - Aishiteru

video

Lirik Lagu Zivilia – Aishiteru (Aku Cinta Kamu)

Menunggu sesuatu yang sangat menyebalkan bagiku
saat ku harus bersabar dan trus bersabar
menantikan kehadiran dirimu
entah sampai kapan aku harus menunggu
sesuatu yang sangat sulit tuk kujalani
hidup dalam kesendirian sepi tanpamu
kadang kuberpikir cari penggantimu
saat kau jauh disana

walau raga kita terpisah jauh
namun hati kita selalu dekat
bila kau rindu pejamkan matamu
dan rasakan a a a aku
kekuatan cinta kita takkan pernah rapuh
terhapus ruang dan waktu
percayakan kesetiaan ini
akan tulus a a ai aishiteru

Gelisah sesaat saja tiada kabarmu kucuriga
entah penantianku takkan sia-sia
dan berikan satu jawaban pasti
entah sampai kapan aku harus bertahan
saat kau jauh disana rasa cemburu
merasuk kedalam pikiranku melayang
tak tentu arah tentang dirimu
apakah sama yang kau rasakan

hapus sendiri pikiran melayang terbang
perasaan resah gelisah
jalani kenyataan hidup tanpa gairah
o…uo..
banyak segala misi dan ambisimu
akhiri semuanya cukup sampai disini
dan buktikan pengorbanan cintamu untukku
kumohon kau kembali

Thursday, July 21, 2011

** Lepasan SPM **

Hehe..suka aku kalau orang tegur baru pas SPM ke...ahakss..tak pun..tingkatan berapa?? hehe..

Mak Cik : baru pas SPM ke dik??
Sesi kenal mengenal dari luar tingkap dengan m.Cik cleaner..
Budak kecik : hehe...tak de la Cik..
Kawan budak Kecik : gelakan saya dengan bersungguh-sungguh..nasib tak tergolek terguling.. (-_-)
Mak Cik : abis tu umor brape ni??20?? Sambil makcik meneruskan kerja menyapu sampah di koridor
Budak Kecik : saya dah lama abis SPM.. :)
Mak Cik : laa..abis umor 22 ke??
Budak Kecik : hehe..nak masuk 27 taun ni...sambil gelak-gelak dengan member...lalaa
Tiba-tiba makcik pun terstop sekejap dari sapu menyapu lantai..hohoo...

Kawan budak Kecik : tu la Kak,orang dah cakap..nampak cam budak SPM..
Makcik : laa..betoi ka??
Budak Kecik : (^_^) dia baru pas SPM..sambil tunjuk budak sebelah...
Mak Cik : hang nampak kecik,dok ingat baru pas SPM..kawin dak lagi???
Budak Kecik :Belum lagi.. tersipu sipu malu weii..
Mak Cik : oo..bila tu?? mak cik ada calon ke??hehee..
Budak Kecik : insyaAllah nanti...
Kawan budak Kecik : tak lama dah Cik... Gelak lagi... (-_-)

Alhamdulillah....

Monday, May 23, 2011

** Cuti sekolah = Kenduri kendara **

Assalamualaikum..
entry ni saya wat khas untuk mereka2 yang bakal mendirikan masjid tidak lama lg..Tahniah di ucapkan..n terima kasih kerana mengundang.

Wahida & pasangan (convent)
InsyaAllah xdak hal aku akn turun ctawan,rindu giler bleh gk jmp mber2 lm yg single mingle lg,yg bkal jdi ibu n jgk yg sdah bgelar ibu..hehe.. Ucapan utk bakal pngantin - Semoga semuanya bjalan lancar n kekal hingga ke akhir hayat,.Aminn.. Barakallah..

Fafa(Afifah) & meor (USM)
Trengganu n melaka..fiuhh..xdapat ak nk join nmpaknya..tarikh yang di pilih cukup bermakna bg korang..selamat melayari bahtera sebagai suami & isteri yg soleh n solehah..dri jauh sahabatmu ini ingin mengucapkan Selamat Pengantin baru.. :) thanx sbb send aknkad kawin yg cantik itu..

Nadia & bakal sepupu saya..
Hehe..tahniah kak awatif ucapakan pd nadiah n psangan(xsmpat lg nk bekenalan)..xdak hal i akan terjah wedding u..hehe..congrts jgk tuk Cik yah n p.cik bakal dpt menantu lg.. Semoga perkahwinan ni di berkati Allah hndaknya..Amin..

Sidia & psangan (PSP)
Selamat pngantin baru.. Berdebar-debar hati dan perasaan bakal pngantin yang x lama lg bergelar suami & isteri.. Wlpun dlu wan pernah berada di hati ini,akn wawa ingt semua kenangan yg pernah kita lalui..ewahh..jiwang sehh..tp xper..kita x pernah bermusuhkan..apa yg tjadi ada hikmahnya..tudung yg wan bg masih wawa smpan.. Terima kasih ats segala2nya.. Semoga wan sentiasa bahagia dgn pasangan hidup mu itu..Selamat Pengantin Baru...(sory x mampu nk wish kt FB)

Thursday, February 24, 2011

** Rintihan Cinta-Mu,Cinta-Ku **

Assalamualaikum..

Ya Allah..ya Rahman..ya Rahim...
Allahu Rabbi aku minta izin
Bila suatu saat aku jatuh cinta
Jangan biarkan cintaku untuk-Mu berkurang
Hingga membuatkan kulalai
Akan adanya Engkau

Allahu Rabbi aku punya pinta
Bila suatu saat aku jatuh cinta
Penuhilah hatiku
Dengan bilangan cinta-Mu
Yang tidak terbatas
Biar rasaku pada-Mu tetap utuh

Allahu Rabbi
Izinkan bila suatu saat aku jatuh hati
Pertemukanlah kami
Berikanlah kami kesempatan
Untuk lebih mendekati cinta-Mu

Allahu Rabbi
Pintaku yang terakhir
Seandainya aku jatuh hati
Jangan pernah kau palingkan
Wajah-Mu dariku
Anugerahkanlah aku cinta-Mu
Cinta yang tak pernah pupus oleh waktu


Kata-kata puitis ini aku ingin kongsikan bersama teman-teman sekalian.. Kata-kata yang cukup indah ini di pitik dalam sebuah buku motivasi terbitan Telaga Biru..
Sekadar ingin berkongsi.

Tuesday, February 22, 2011