Monday, July 6, 2009

:: homemade cheesecake ::

assalamuaalikumm...

sowy ye kawan2 sekalian..lame mnyepi...ari ni aku nk share resepi cheescake yg mngemukkan diri ku ini.muhahaha...adoi ya...bl kah mau kurus...

ok ni resepi yg aku folow dr 1 lam web 2..lupe plak..tp ni basic cheescake..

ingredient :
1-1/2 cups Honey maid graham cracker crumbs
3 tbsp sugar
1/3 cup butter or margarine (nk sedap n berkhasiat batter korang gn butter)
4 pkg(8oz) cream cheese,softened
1 cup sugar
1 tsp vanilla
4 egges

Make it :
senang citer meh gn ayat aku je la k...huhu
1st korang wat die nye lapisan bawah tu...senang je..b4 ni aku ingt kn kesan cheese tu terbakar bl kite bake die..hehe..amik graham cracker hancur2 kan die then mix ngan 3sudu gula bersama ngan butter..pastu korang bleh la tempek2 kan dlm loyang tuk di jdikan dasar cheesecake kite nti...
ok tuk wat creamy n yummy cheese tu 1st korang masukkan dlm electric mixxer cream cheese n pukul hingga lmbut..then masukkan gula yg 1cups tu + 1tsp vanilla esen...mix lgi smpai semua sebati..after that last skali korang masukkan telur tu satu persatu ok smpai abis.....semua tuk mix kn gn level medium je...pastu bleh la masukkan dlm loyang untuk d bakar..
bakar selama lbh kurang 55 min 325f or 180darjah...tp korang bleh check 40min kot2 dh masak kan...dah siap masak keluarkan n sjuk kn kejap pastu masukkan dlm frezzer slma 4 jam then baru la boleh d hidangkan n dimakan....

selamat mencubaa....


sory..xbaper kemas..comot2 plak..1st time make it...tp aku x kesah...janji bleh makan udohh...hehe

ader lebihan tu korang bleh gah wat dlm bntuk cupcake..senang bdk2 nk makannyee...


TARAA!!!!...yumm3...buh la hiasan2 yg anda suka...


cheesecake with blueberry n peache



cheesecake cupcake...

2 comments:

cinderellatulin said...

sedapnya cheese cake ko tif...aku teringin la nk makan cheese kek..leh ker aku buat sndiri kang x mnjadi la plak..ermm nti nk try la cuba wat..nyumnyumnyum sambil telan air liur nie.. :-)

::. miZz waWa .:: said...

cube ar try....mmg sedap n senang je nk buat...