السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
BAHAN-BAHANNYA :
====================================
250 gram tepung roti (high protein flour)
50 gram gula halus @ gula kastor
1/2 camca teh garam halus
1 camca besar penuh susu cair
====================================
250 gram tepung roti (high protein flour)
50 gram gula halus @ gula kastor
1/2 camca teh garam halus
1 camca besar penuh susu cair
1/4 camca teh bread improver (boleh di beli di kedai bahan kek)
1/4 camca teh bread softerner
30 gram telur (pecahkan 1 biji, kacau sedikit dan timbang)
6 gram instant yeast
20 gram lemak sayur (shortening)
125 ml air suam (kalau guna Breadmaker guna air biasa)
BAHAN TABUR (BAHAN DI GAUL SEMUA)
===================================
1 1/2 camca besar mentega (dicairkan)
3 camca besar gula perang
1/4 camca teh bread softerner
30 gram telur (pecahkan 1 biji, kacau sedikit dan timbang)
6 gram instant yeast
20 gram lemak sayur (shortening)
125 ml air suam (kalau guna Breadmaker guna air biasa)
BAHAN TABUR (BAHAN DI GAUL SEMUA)
===================================
1 1/2 camca besar mentega (dicairkan)
3 camca besar gula perang
1/3 camca teh serbuk kulit kayu manis
CARA - CARA :
1. DOH :
i) Larutkan yis dalam air suam, biar berbuih.
ii) Semua bahan disatukan kecuali mentega,
iii) Masukan yis dan gaul rata hingga menjadi doh.
Tambah mentega dan teruskan uli
hingga mendapat doh yang kenyal dan
anjal.
iv) Masukkan doh ke dalam bekas dan tutup bekas tersebut dengan tuala kecil yang bersih,
biarkan 45 minit hingga doh naik kembang.
2. KAEDAH LAIN (Breadmaker) :
i) Satukan semua bahan-bahan untuk doh dalam breadmaker.
ii) Settingkan untuk "DOH" dan tekan "ON".
iii) Tunggu hingga siap (selalunya dalam 30 minit menguli dan 1 jam memerap, ikut jenis
Breadmaker korang).
3. PROSES MENGGULUNG :
i) Taburkan tepung di atas meja.
ii) Keluarkan dan tumbuk-tumbuk doh tu untuk keluarkan udara.
iii) Kemudian canaikan sehingga menjadi 4segi (tabur sedikit tepung jika melekat).
iv) Sapu dengan mentega cair, tabur bahan yang digaul (gula perang+serbuk kayu manis)
tadi rata-rata di atas permukaan doh.
v) Gulung seperti swissroll, jangan gulung besar-besar nanti tak cantik, so gulung
kecik-kecik rapat-rapat.Kemudian potong swissroll kecik-kecik dan letak atas loyang.
vi) Tekan Cinnamon Roll sedikit biar leper. Perap selama 45 minit.
4. MEMBAKAR :
i) Sapu telur rata2 dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama
25 minit.
ii) Keluarkan dari oven dan sapu dengan baki mentega cair.
iii) Biarkan sejuk dan boleh hidangkan.
i) Satukan semua bahan-bahan untuk doh dalam breadmaker.
ii) Settingkan untuk "DOH" dan tekan "ON".
iii) Tunggu hingga siap (selalunya dalam 30 minit menguli dan 1 jam memerap, ikut jenis
Breadmaker korang).
3. PROSES MENGGULUNG :
i) Taburkan tepung di atas meja.
ii) Keluarkan dan tumbuk-tumbuk doh tu untuk keluarkan udara.
iii) Kemudian canaikan sehingga menjadi 4segi (tabur sedikit tepung jika melekat).
iv) Sapu dengan mentega cair, tabur bahan yang digaul (gula perang+serbuk kayu manis)
tadi rata-rata di atas permukaan doh.
v) Gulung seperti swissroll, jangan gulung besar-besar nanti tak cantik, so gulung
kecik-kecik rapat-rapat.Kemudian potong swissroll kecik-kecik dan letak atas loyang.
vi) Tekan Cinnamon Roll sedikit biar leper. Perap selama 45 minit.
4. MEMBAKAR :
i) Sapu telur rata2 dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama
25 minit.
ii) Keluarkan dari oven dan sapu dengan baki mentega cair.
iii) Biarkan sejuk dan boleh hidangkan.
*** SELAMAT MENCUBA ***
6 comments:
Nampak sedap...tp takde bread maker..
Memang favourite ni! :)
Nampak sedapp!!
Cik G singgah ptg..
http://zianaeunos.blogspot.com
Bazlia Amoza saya pun tak ada bread maker, saya guna manual je..hehe..cuba lah.. (^___^)
Fayreen Mizan, samalah sebab sedap tu buat sendiri boleh dapat banyakkk....hehe..
Cik G tq singgah.. jemput2...
Post a Comment